UNCTAD: Investitiile straine directe in Republica Moldova au ajuns pana in 2010 la 837 milioane de dolari

Stocul de investiţii străine directe în Republica Moldova a crescut de la 449 milioane de dolari în anul 2000 la 2 miliarde 837 milioane de dolari în 2010, se arată în ultimul Raport global al investiţiilor 2011 al Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), lansat recent la Chişinău.

Cele mai mari intrări de investiţii, 713 milioane de dolari, au fost înregistrate în anul 2008, cu circa 180 de milioane de dolari peste valoarea din anul precedent.

În anul 2010 în Republica Moldova au fost lansate 11 proiecte, iar în patru luni 2011 alte patru proiecte tip Greenfield, în care un investitor porneşte de la zero cu un proiect, iar la final obţine o unitate industrială perfect funcţională – cu toate autorizaţiile necesare funcţionării în deplină legalitate.

Fluxul investiţiilor străine directe (ISD) a scăzut brusc în anul 2010 în ţările din sud-estul Europei cu o economie în tranziţie, în timp ce în Comunitatea Statelor Independente, fluxul ISD a crescut nesemnificativ, constată Raportul global al investiţiilor 2011 intitulat “Modalităţi de producţie şi dezvoltare internaţională ce nu implică transferuri de capital”.

Raportul global al investiţiilor 2011 al Conferinţei ONU a fost lansat de către UNCTAD, Organizaţia de Promovare a Exportului din Moldova, Ministerul Economiei şi Programul Naţiunilor Unite Pentru Dezvoltare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *