Stejărel Olaru: “România se va interesa întotdeauna de soarta românilor din Ucraina”

Secretarul de stat în cadrul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Stejărel Olaru, a declarat într-un interviu pentru Revista 22 că, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în luna iunie în Ucraina, a asigurat autoritățile ucrainene că Bucureștiul se va interesa întotdeauna de soarta românilor din țara vecină.

“Le-am semnalat autorităților ucrainene dorința românilor din Ucraina de a organiza manifestări culturale de anvergură, pentru care au nevoie de un acces rapid la săli de concerte, teatre, expoziții, într-un cuvânt, spații adecvate pentru acest gen de evenimente. Un exemplu în acest sens este Anatol Popescu, președintele Asociației Basarabia din regiunea Ismail, care a solicitat, în repetate rânduri, să i se ofere posibilitatea închirierii sălii de concerte Taras Șevcenko din Ismail pentru a marca 110 ani de la moartea compozitorului Gavriil Musicescu, care s-a născut la Ismail și a murit la Iași. Domnul Anatol Popescu a fost foarte consecvent în demersul său, dar s-a lovit de un refuz din partea autorităților, reclamând o atitudine refractară a statului ucrainean în ceea ce privește alocarea unui spațiu” – a explicat Stejărel Olaru, subliniind că a oferit părții ucrainene argumente temeinice care provin din însăși situația minorității ucrainene în România.

“Uniunea Ucrainenilor din România primește finanțare consistentă de la bugetul de stat (peste 1 milion de euro anual), primește sedii în locație și alte facilități. În plus, statul român sprijină publicații ale ucrainenilor din România, reviste, cărți, etc. Am solicitat și vom continua să solicităm părții ucrainene să acorde un regim similar românilor din Ucraina cu cel pe care statul român îl oferă ucrainenilor din România” – a declarat secretarul de stat.

Stejărel Olaru a remarcat că România este un model în ceea ce privește tratarea minorităților naționale în cadrul Uniunii Europene, uniunile minorităților beneficiind inclusiv de reprezentare parlamentară pe criterii etnice.

“Românii din Ucraina sunt oameni foarte dedicați limbii și culturii române. Generația tânără este dornică să acceseze fonduri din surse variate, să pună pe picioare proiecte competitive și să aibă relații cu România. Personal, nu cred că este mereu ușor să îți asumi identitatea de român în Ucraina, dar cred că partea ucraineană înțelege deja faptul că minoritățile naționale reprezintă o sursă de diversitate. De asemenea, ele sunt un test al acceptării celuilalt, chiar dacă acesta este diferit din punct de vedere lingvistic sau etnic. Uniunea Europeană pune un accent deosebit pe respectarea drepturilor omului și ale minorităților naționale și încearcă să asigure protecție tuturor cetățenilor, fără discriminare. Ucraina este pe cale să învețe acest lucru, cum am făcut-o și noi la momentul inițial al integrării. Intenționez să revin în Ucraina pentru a continua dialogul început cu comunitățile de români de acolo și cu autoritățile centrale și locale” – a mai declarat Stejărel Olaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *