Sandra Pralong la lansarea UJRP în Viena: “Vă ofer un parteneriat cu cea mai simbolică instituţie a României”

Consilierul de stat de la Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor de la Administraţia Prezidenţială, Sandra Pralong, aflată la prima deplasare oficială în diaspora, a aplaudat constituirea asociaţiei jurnaliştilor, vorbind despre rolul presei şi insistând asupra diferenţei dintre a critica guvernanţii şi a-i ataca:

„Mult timp din activitatea mea profesională mi-am petrecut-o în această breaslă, ca jurnalist la Newsweek. Presa trebuie să fie etică, de calitate, corectă. Am o mare apreciere pentru rolul presei, ca a patra putere în stat, dar care trebuie să îi atenţioneze pe guvernanţi, nu să îi atace. Trebuie să diferenţieze binele de rău, să aibă conştiinţă. Pentru a fi credibil și corect, trebuie să știm impactul asupra publicului, trebuie să avem compasiune și empatie. Haideți să avem prezumția de bună credință. Să-i criticăm atunci când greşesc, dar să nu-i atacăm gratuit.”, a spus Sandra Pralong, vorbind despre efectul pe care îl au atacurile asupra celor care sunt mereu în prim plan: “V-aţi întrebat cum e să trăieşti când fiecare gest e răstălmăcit cu rele intenţii? Nu trebuie să acţionăm cu teama că vom fi prost interpretaţi. Daţi-ne prezumţia de bună credinţă, criticaţi-ne cu blândeţe când greşim, nu cu atac.”

Consiliera pentru diaspora a preşedintelui României a oferit UJRP un parteneriat cu instituţia prezidenţială:

“Vă ofer un parteneriat cu cea mai simbolică instituţie a României. Preşedinţia are o viziune nouă prin intermediul domnului Iohannis. Vede cât de prețioasă este diaspora.Înainte de a fi o problemă, diaspora este o extraordinară bogăție. Experiența și expertiza dvs. reprezintă o bogăție a statului român. Avem nevoie să ştim care sunt acei oameni care fac lucruri excepoţionale. Să-i invităm să-şi transfere expertiza către omologii lor din România. Să recoltăm cunoştinţele şi expertiza oamenilor din diaspora. Expertiza nu e doar a elitelor, ci şi a celor care adună cu grijă căpşunile sau îngrijesc bătrâni.”

Sandra Pralong a comparat românii din diaspora cu revoluţionarii paşoptişti:

“Voi, diaspora, sunteți adevărații noi pașoptiști. Dacă au reuşit 100 de oameni să modernizeze România în 1848, n-am putea noi, 3 milioane să facem o diferenţă? Haideți împreună să construim o altfel de Românie. Ea este posibilă și se poate prin contribuția tuturor. Vom face un laborator al diasporei încercând să aducem în România experiența din diasporă. Împreună vom face lucruri frumoase și vom arăta că diaspora contează.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *