Republica Moldova vrea sa privatizeze peste 70 de companii

Declaraţia referitoare la privatizarea companiilor din  Republica Moldova a fost făcută de vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, în cadrul şedinţei de Guvern, în contextul aprobării Planului de acţiuni privind eficientizarea procesului de administrare şi deetatizare a bunurilor aflate în proprietatea statului.

Valeriu Lazăr a susţinut că sistemul de administrare a proprietăţii publice are multe carenţe, care ţin de sistemul de delegare a reprezentanţilor ministerelor în Consiliile de administrare ale întreprinderilor de stat sau ale societăţilor comerciale cu cotă de stat, dar şi cel de raportare despre întreprinderi. Astfel, în prezent, circa 80 de întreprinderi cu capital de stat nu sînt monitorizate de ministere.

Ministrul Economiei consideră că ponderea actuală a statului în sectorul real al economiei, de circa 24 la sută, este exagerată în condiţiile tranziţiei de 20 de ani la economia de piaţă. Pentru comparaţie, în mai multe state europene acest indicator este de 10-15 la sută.

La valoarea activelor nete, economia reală din R. Moldova valorează 107 miliarde de lei, conform situaţiei din 1 ianuarie 2011. Din acestea, statul deţine peste 24 miliarde de lei sau circa 24 la sută. Valoarea totală a patrimoniului public este de peste 66 miliarde de lei.

One thought on “Republica Moldova vrea sa privatizeze peste 70 de companii

  1. Cu cat mai putine cu atat mai bine. Ingreunata de companii care aduc doar deficit economic R. Moldova nu va avea nici un sort de izbanda sa iasa din criza actuala. E placut sa auzi astfel de solutii de la un ministru al unui partid social-democrat – este dovada ca are o viziune realistica asupra lucrurilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *