Republica Moldova se afla pe locul 5 in lume in topul eficientei inovatiilor

Republica Moldova este al 39-lea stat dintre cele mai inovatoare ţari din lume şi a cincea tara în topul eficienţei inovaţiilor.

Rezultatul a fost oferit de catre Scoala de business „INSEAD” care realizează anual un studiu privind Indicele Global al Inovaţiei (Global Innovation Index).

Potrivit ediţiei din anul curent, Moldova este a 39-a cea mai inovatoare ţară din lume şi a 25-a din Europa. Astfel, Republica Moldova a reuşit să devanseze vecinii România şi Ucraina, care ocupă locurile 50 şi, respectiv, 60. Federaţia Rusă s-a clasat pe poziţia a 56-a.

Top 10 cele mai inovatoare ţări de pe glob sînt Elveţia (1), Suedia (2), Singapore (3), Hong Kong (4), Finlanda (5), Danemarca (6), SUA (7), Canada (8), Olanda (9) şi Marea britanie (10).

„Scorul obţinut de Moldova, care este o ţară cu venituri medii pe cap de locuitor, este admirabil. Ea a reuşit să devanseze chiar 14 ţări bogate din Europa. Principalele atuuri ale R. Moldova sînt sistemul dinamic de protecţie a proprietăţii intelectuale (patentarea, protecţia dreptului de autor, etc.), productivitatea, precum şi exportul de bunuri creative, care ne plasează pe locul 5 în lume”, scrie în studiul INSEAD.

Autorii studiului subliniază că „Moldova şi Suedia sînt unicele ţări europene care intră şi în topul eficienţei inovaţiilor, adică transpun capacităţile lor inovatoarea în practică”. Noi ocupăm locul 5 în lume la capitolul eficienţei inovaţiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *