Reactiile europarlamentarilor PSD referitoare la amprentarea imigranților care merg in Germania

elmar-brok‘Imigranții care vin în Germania ca să acceseze ajutoare de șomaj, ajutoare pentru familii și securitate socială trebuie repatriați în țările de origine. Și trebuie avut în vedere crearea unui registru cu amprentele acestora, pentru a evita noi călătorii’, spune Elmar Brok, citat de Agerpres.

Europarlamentar Cătălin Ivan (PSD):
Cătălin Ivan, purtător de cuvânt și lider al delegației PSD din Parlamentul European, condamnă vehement declarațiile făcute de Elmar Brok, eurodeputatul PPE care a propus amprentarea imigranților pentru a putea fi identificați mai ușor cei care ajung în Germania doar pentru a beneficia de sistemul de asistență socială.

‘Este extrem de îngrijorător faptul că, în Europa anului 2014, un membru al Parlamentului European poate scorni asemenea inițiative. Cei care cer amprentarea românilor ar trebui să se întoarcă în Evul Mediu, acolo unde aparțin ca mentalitate. Condamn ferm o astfel de inițiativă, care intră în contradicție flagrantă cu valorile europene în care credem cu toții și pe care trebuie să le apărăm cu orice preț’, declară europarlamentarul PSD.

Cătălin Ivan le cere europarlamentarilor din PDL să ia atitudine față de Elmar Brok, având în vedere că acesta face parte din grupul PPE.

‘Fac un apel către toți eurodeputații PDL să nu închidă ochii la aceste provocări și să ia cât mai repede atitudine față de colegul lor din PPE, Elmar Brok. Acum este momentul să arate tuturor interesele cui le apără în Parlamentul European: interesele românilor sau interesele lor de grup. În fața unor asemenea inițiative deplasate, mă întreb la ce îi ajută pe români faptul că Băsescu nu ratează nicio ocazie de a participa la întâlnirile PPE’, consideră Ivan.

Europarlamentar Viorica Dăncilă (PSD):
“Am urmărit cu surprindere și consternare declarațiile făcute de Elmar Brok, eurodeputatul Partidului Popular European (PPE), care a propus amprentarea imigranților, pentru a putea fi identificați mai ușor cei care merg în Germania numai pentru a beneficia de ajutoarele sociale.

Țin să-i comunic colegului din Parlamentul European că românii și bulgarii sunt cetățeni cu drepturi depline în țările membre, cum de asemenea pot lucra liber în ansamblul UE. Este cu adevărat îngrijorător faptul că începutul acestui an a debutat cu o asemenea declarație, care, nu mă feresc să spun, aruncă în derizoriu tot ce s-a încercat constructiv să se rezolve în ceea ce privește imigrația.

Sunt surprinsă că un eurodeputat de talia lui Elmar Brok, care este și președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, a făcut această declarație deși cunoaște foarte bine faptul că românii nu pot fi tratați drept emigranți, iar propunerea de amprentare a celor care beneficiază de ajutoare sociale și sunt expulzați din Germania contravine regulilor din UE.

Condamn cu fermitate o asemenea declarație care contravine valorilor europene în care ar trebui să credem toți membrii Parlamentului European.

Cred că nu trebuie în mod artificial să se creeze o problemă acolo unde poate nici nu există. Înțeleg deplin declarațiile cu scop electoral, dar încercarea de a se folosi de cetățenii altor state membre doar pentru a câștiga capital electoral nu va duce la rezolvarea unor probleme, ci dimpotrivă.

Îmi exprim totodată dezamăgirea față de totala lipsă de reacție a colegilor democrat liberali, membri ai PPE, la declarația lui Elmar Brok, și aici mă refer în primul rând la Monica Macovei, extrem de vehementă atunci când are ocazia să-și atace colegii din țară, dar extrem de tăcută când vine vorba de apărarea românilor în general și mă întreb oare pe cine reprezintă domnia sa cu adevărat în Parlamentul European?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *