Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi si Hillary Clinton, Secretarul de Stat SUA, vor semna la Washington acordul pentru amplasarea scutului antiracheta in Romania

Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton şi ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, vor semna marţi, 13 septembrie, la Washington, acordul privind amplasarea elementelor scutului antirachetă în România.

Semnarea documentului va avea loc la ora 12.15 (19.15 ora României), aproximativ, după o întâlnire bilaterală între şefii diplomaţiilor dintre cele două state.

Din delegaţia României prezentă la Washington, fac parte, alături de Preşedintele Traian Băsescu, Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, Şeful SMG, generalul-maior Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota, directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SRI, George Maior şi Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

Americanii vor investi peste 400 de milioane de dolari si vor detasa in Romania peste 200 de militari. Scutul va proteja atat Romania, cat si statele vecine de orice atac.

Scutul va fi amplasat  in judetul Olt unde vor fi pozitionate 24 de rachete active in permanenta. Acestea vor anihila orice alta racheta balistica directionata catre teritoriul nostru.

Practic satelitii vor supraveghea 24 de ore din 24 punctele de lansare a rachetelor din tarile potential inamice. Daca se intampla asta cu adevarat, informatia este transmisa catre niste radare. Acestea vor fi amplasate cel mai probabil, in Cehia.

Sistemul este unul defensiv si va fi operational din anul 2015. Vor fi folosite rachete americane de tip Standard Missile-3 Block IB, cu o raza de actiune de 600 de kilometri. Au o lungime de 6,6 metri si cantaresc peste o tona si jumatate fiecare. Un singur proiectil costa nu mai putin de 15 milioane de dolari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *