Literatura romana contemporana subiect de dezbatere la Istanbul sub egida ICR Turcia

ICR Istanbul organizează în data de 26 aprilie în parteneriat cu Asociatia Editorilor din Turcia o masă rotundă având ca subiect „Piaţa editorială din România”. La această dezbatere au fost invitati din România editorul Bogdan Stănescu şi jurnalistul cultural Marius Chivu ne transmite ICR Istanbul.

Bogdan Stănescu va susţine o prelegere despre piaţa editorială din România şi editura Polirom, fiind preconizată stabilirea de noi colaborări cu edituri interesate să publice autori români în Turcia, iar Marius Chivu va prezenta editoriilor turci Literatura română contemporană şi importanţa traducerilor literare. Partea turcă va fi reprezentată de către Kenan Kocaturk, secretarul general al Asociaţiei Editorilor din Turcia, care va vorbi despre ”Piaţa editorială din Turcia”, dar şi de editori şi agenţi literari din Turcia.

Cu această ocazie, Silvana Rachieru, directorul ICR Istanbul, va prezenta volumul ”Autori români contemporani în Atelierul de traducere de la Istanbul” dedicat literaturii române contemporane şi posibilităţilor sale de traducere în limba turcă. Volumul, ce va fi distribuit gratuit către editorii turci, conţine fragmente traduse în limba turcă din scriitori contemporani români, realizate în cadrul Atelierului de traducere organizat de ICR Istanbul împreună cu Agentia Literară Kalem şi prezentarea traducătorilor. Este o iniţiativă unică la acest moment în Turcia, alte institute culturale străine manifestându-şi dorinţa de a realiza volume similare, după succesul avut de proiectul românesc. Scriitorii Dan Lungu, Dumitru Ţepeneag şi Gabriela Adameşteanu au fost deja publicaţi direct din limba română în limba turcă. Evenimentul face parte din strategia de promovare a literaturii române şi informarea editorilor turci în legătură cu programele de susţinere a traducerilor din autori români şi piaţa editorială din România.

Vineri, 27 aprilie, editorul Bogdan Stănescu si jurnalistul Marius Chivu vor participa la inaugurarea Muzeul Inocenţei creeat după celebra carte a scriitorului Orhan Pamuk, eveniment la care au fost invitaţi special de către agentul scriitorului Orhan Pamuk, alături de editorii scriitorului din întreaga lume. Evenimentul este aşteptat cu un real interes şi va beneficia de o largă publicitate media, ocazie favorabilă realizării de contacte în lumea literară istanbuliotă – transmite ICR Istanbul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *