In regiunea Lazio din Italia sunt peste 180.000 de romani

Românii reprezintă prima comunitate în Regiunea Lazio, cu circa 180.000 de prezenţe, fiind pe primul loc în toate cele cinci provincii: Roma, Frosinone, Rieti, Latina, Viterbo, potrivit unui studiu  realizat de Centro Studi Idos Caritas / Migrantes, în colaborare cu regiunea Lazio.

La sfârşitul anului 2009, notează studiul, erau înregistraţi 497.940 rezidenţi străini în Lazio, 11, 8% din totalul naţional, dar numărul real ar fi de 565.000, dacă se adaugă 70 de mii de oameni care sunt în curs de înregistrare şi de obţinere a rezidenţei.

În Lazio, creşterea anuală a imigranţilor, la sfârşitul anului 2009, a fost de 10,6%, cu aproape două puncte procentuale mai mare decât media naţională. Studiul a constatat că majoritatea imigranţilor nu visează să plece în altă ţară, ci au de gând să rămână în Italia, având încredere că viitorul va fi mai bun.

Studiul mai spune că mărirea numărului imigranţilor nu a dus la cresterea numărului de infracţiuni, şi se dă ca exemplu comunitatea românilor, care, cu o creştere “dramatică” de prezenţe (142.0% în ultimii trei ani, astfel că în Lazio o treime din populaţia străină este reprezentată de români), numărul denunţurilor contra românilor a scăzut cu 13.7%.

O tendinţă similară a fost observată pentru comunitatea moldovenească, de asemenea, în creştere puternică (52.1%), faţă de care numărul de plângeri a scăzut cu 24,8%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *