Grigore Vieru omagiat vineri la bustul de pe Aleea Clasicilor din Republica Moldova

658x0_bust-VieruPoetul Grigore Vieru, care ar fi împlinit vineri 79 de ani, a fost omagiat vineri la Chișinău, la bustul de pe Aleea Clasicilor, dar și la monumentul acestuia din Cimitirul Central din capitala Republicii Moldova.

La acțiuni au participat zeci de persoane, în frunte cu conducerea Republicii Moldova, dar și cu membrii familiei poetului.

Raisa Vieru, soția poetului, are doar amintiri plăcute despre această zi, când Grigore Vieru era în viață. ‘În această zi, 14 februarie, timp de 49 de ani era o mare sărbătoare în familie, era plină casa de prieteni, era bucurie, era foarte frumos… Dar acum, de când ne-a părăsit poetul, noi venim la bust și mă bucur că lumea nu l-a uitat. Nu l-a uitat pentru că a lăsat o bogăție mare prin opera sa. Noi toți îi simțim lipsa’, a menționat ea.

Tot vineri, la rondul de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare, Institutul Cultural Român ‘Mihai Eminescu’ de la Chișinău a vernisat expoziția ‘Trei poeți: Grigore Vieru, Mihai Ursachi și Petru Cărare’. Toți trei s-au născut în luna februarie. Directorul ICR Chișinău, Valeriu Matei, a menționat că aceștia au făcut parte dintr-o pleiadă de poeți și scriitori din stânga Prutului care a luptat în perioada sovietică pentru readucerea valorilor naționale. ‘A fost o generație de scriitori care a reînnodat legăturile firești cu tradiția marilor clasici și a dat o bătălie pentru revenirea la criteriile autentice. A fost o generație care a readus poezia și literatura română la înălțimea eticului și esteticului’, a declarat Matei

Primăria Chișinăului a lansat vineri cartea ‘Tu m-ai strigat, fiule’, cu cele mai reprezentative versuri de Grigore Vieru selectate de Spiridon Vangheli, prietenul poetului.

sursa:agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *