DPRRP a lansat o platformă online pentru finanțarea proiectelor destinate diasporei

Departamentul Politici pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a lansat, joi, o platformă online prin intermediul căreia asociațiile de români din afara granițelor vor putea solicita finanțare pentru proiecte care să promoveze valorile identitare românești.

Platforma a fost pusă la dispoziția DPRRP de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice, în acest sens fiind încheiat un protocol între cele două instituții.

“Această platformă online este un instrument nou, adaptat lumii de azi. O platformă online ne permite înainte de toate să anulăm, prin intermediul internetului, distanțele. Românii din întreaga lume, din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, din California până în Noua Zeelandă, pot depune proiecte pentru a primi finanțare. Toți cei care vor depune proiecte vor avea la îndemână un instrument care le va ușura demersul și va reduce costurile presupuse de acest lucru”, a spus ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, la evenimentul de lansare a platformei.

Stoenescu a arătat că prin utilizarea platformei online pentru depunerea proiectelor se face nu numai economie de bani, ci și de timp. “Desigur, ei pot aplica și în modul clasic, pe hârtie, însă mediul virtual ne va permite nouă să urmărim exact procesul de aplicare și va facilita asociațiilor românești accesul la fonduri. (…) Toate organizațiile românilor din străinătate pot acum accesa online proiectele, pot vedea exact stadiul de aplicare a proiectelor și pot comunica mai rapid și facil cu departamentul nostru”, a explicat ministrul.

El a amintit că românii de peste hotare sunt o parte integrantă a poporului și spiritualității românești și că interesul statului român față de comunitățile românești din afara granițelor este unul legitim.

Totodată, demnitarul a menționat domeniile principale la care românii din străinătate pot aplica — educația, spiritualitatea, cultura, presa.

Prezent la eveniment, ministrul Educației, Adrian Curaj, a declarat că, deși platforma a fost gândită pentru fonduri acordate proiectelor de cercetare, acum ea va fi utilizată și pentru finanțări acordate diasporei.

“Platforma ne va ajuta foarte mult să îi sprijinim pe cei care nu sunt în țară să simtă că ne gândim la ei. O astfel de platformă te ajută să pui informația și să utilizezi resursele online, diminuezi hârtiile, faci ca lucrurile să se întâmple cu adevărat în beneficiul celor care au nevoie și care știu să scrie astfel de proiecte”, a afirmat Curaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *