Cristian David: Comunitatea romaneasca din Belgia este o comunitate de elita

cristian-david-etnici-romani-serbia-18449705Comunitatea românească din Belgia este o comunitate de elită, o comunitate care are un nivel foarte înalt, o ținută de reprezentare și de comunicare în proiectele culturale identitare foarte bine apreciate, consideră ministrul delegat pentru românii de Pretutindeni, Cristian David.

În cadrul unei întâlniri avute cu reprezentanți ai diasporei române vineri, la Bruxelles, ministrul David a arătat că a discutat în principal despre proiectele care pun in evidență menținerea limbii române în rândul copiilor. “Am vizitat Asociația Europa Nova, Parohia Sfântul Nicolae, școlile care au introdus deja cursuri opționale pentru limba română care sunt în comunitate. Pe lângă elementele de menținere a indentității, sunt și programe cultural-artistice, foarte bine, sperăm să facem un eveniment de excepție în preajma zilei de 1 decembrie în acest an. Cred că este nevoie, pe lângă Roma sau Madrid care sunt comunități consacrate cu număr mare de români, să introducem pe această hartă a comunităților românești Bruxelles-ul în semn de respect dar și poate ca pe unul din avanposturile de prezentare a unei imagini bune asupra culturii și identității naționale românești”, a subliniat oficialul român, într-o declarație pentru presa română.

De altfel, el consideră că toată lumea trebuie să pornească de la realități și nu de la percepții, acesta fiind unul dintre principalele mesaje ale Forumului Crans Montana “Diaspora și Dezvoltarea”, conferință la nivel înalt organizată joi la Bruxelles sub patronajul ministrului delegat pentru românii de Pretutindeni și a Ministerului Afacerilor Externe. “Dacă în plan economic lucrurile sunt clare, comunitățile nou formate sunt un factor de accelerare și de dinamizare a schimburilor economice între țările de origine și țările de destinație, din punct de vedere social toate cifrele arată că gradul de ocupare poate fi conformația și structura demografică a comunităților de migranți care sunt mai bine integrate în piața forței de muncă decât lasă anumite cifre să se interpreteze. Dar, în fapt, atunci când mergem la cifre, cât se poate de exacte, vedem că lucrurile stau exact în sensul în care gradul de ocupare și structura populației active este mai mare în comunitățile din diaspora decât populațiile rămase în țările de reședință. În ceea ce privește contribuția culturală la fel — suntem într-o Europă a multiculturalismului, a multilingvismului, și aportul acestor comunități este binevenit. Până la urmă atât în plan economic, social sau cultural contribuția este pozitivă și ea este demonstrată și în realitate de aceste realități despre care nu se cunoaște foarte mult”, a afirmat Cristian David.

Altfel, a adăugat acesta, în registrul politic, nu se operează cu cifre și cu realități care să nu poată fi combătute. “Regimul politic merge la nivel de percepție, la nivel de retorică și e foarte greu de mers în linia și spiritul realității și adevărului. De aceea, am făcut acest forum pentru că am dorit să înlocuim retorica politic electorală, de multe ori cu accente populiste și xenofobe, cu cifre și realități care demonstrează fără putință de tăgadă că această contribuție este una pozitivă a comunităților de imigranți, implicit și pe cale de consecință contribuția comunităților românești în afara granițelor este una foarte pozitivă”, a completat David.

Ministrul a mai subliniat că lucrările forumului de la Bruxelles au subliniat pe ansamblu contribuția pozitivă pe care comunitățile de imigranți o aduc în dezvoltarea economico-socială a respectivelor țări de reședință atât la nivel statal cât și la nivel regional sau local.

“Și practic în aceste dezbateri am adus încă o contribuție în susținerea ideii că trebuie să fie schimbată atât atitudinea cât și percepția privind prezența comunităților românești în afara granițelor cu atât mai mult cu cât discuțiile s-au axat pe argumente științifice, date statistice cât se poate de bine documentate la nivelul instituțiilor internaționale și care au reflectat faptul că este fără putință de tăgadă o contribuție, un spor favorabil care se răsfrânge asupra comunităților atât din punct de vedere economic cât și social adus din partea noilor veniți. Cred că în afară de susținerea pe care noi o oferim în registrul argumentațiilor politice să aducem tot mai multe argumente politice în favoarea unei aprecieri cât se poate de favorabile și de pozitive privind prezența românească în afara granițelor, pentru că românii din afara granițelor țării, în marea lor majoritate sunt integrați, sunt muncitori, plătesc impozite și taxe, nu sunt cei care să trăiască de pe urma sistemelor de asistență socială. Iar dacă anumiți români, sigur, pot avea sau întâmpina dificultăți inerente de integrare, majoritatea covârșitoare muncește și contribuie, ceea ce înseamnă că intră într-o logică de normalitate asupra modului în care evoluează și performează societatea”, a arătat Cristian David.

sursa:agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *