Atenționare de călătorie: Apariția celui de-al treilea focar de gripă aviară în Olanda (Update)

7153342-Holland-s-flag-flying-high-0Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se deplasează sau se află deja pe teritoriul Olandei cu privire la faptul că Ministerul olandez al Afacerilor Economice a anunțat, la 21 noiembrie 2014, apariția celui de-al treilea focar de gripă aviară, la două ferme de păsări din localitatea Kamperveen, provincia Overijssel.

Natura exactă a virusul identificat la această fermă nu a fost, încă, oficial anunțată, dar se cunoaște că aparține tulpinei H5.

Autoritatea olandeză pentru Alimentație și Protecția Consumatorilor va proceda la distrugerea completă a fermelor. La alte 34 de ferme de păsări, situate pe o rază de 10 km distanță de ferma din Kamperveen vor fi efectuate teste de gripă aviară. A fost interzis transportul de păsări de curte, ouă, gunoi de grajd, precum și folosirea așternutului pentru animale.

Virusul identificat la 20 noiembrie 2014 la ferma din localitatea Ter Aar (provincia Olande de Sud) este H5N8, identic cu cel depistat la primul focar de gripă aviară de la ferma de păsări din Hekendorp.

Autoritățile olandeze au informat că riscul îmbolnăvirii păsărilor de curte cu virusul gripei aviare este mare, dar în cazul oamenilor, acest risc este limitat. În prezent, au fost recomandate măsuri de protejare doar persoanelor care vin în contact direct cu păsările contaminate cu virusul gripei aviare.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români ca înainte de a călători în Olanda, indiferent de zona în care urmează să se deplaseze, să consulte atât site-ul www.mae.ro , cât şi site-urile de specialitate pentru informaţii actualizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *