Andreea Păstârnac – Ministrul pentru Românii de Pretutindeni s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești din Bulgaria

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești din Bulgaria, în timpul unei vizite de lucru în țara vecină, care s-a desfășurat de vineri până luni, informează un comunicat al ministerului transmis AGERPRES.

Cu această ocazie, ministrul a vizitat organizația “AVE”—Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, cu sediul în Vidin, unde copiii care urmează cursuri de limbă română în regim de clase pilot au prezentat un program artistic în limba română.

Condusă de către Ivo Gheorghiev, organizația promovează cultura, tradițiile și obiceiurile românești, prin programe sprijinite inclusiv de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, arată sursa citată.

Totodată, demnitarul român a participat la de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional folcloric al cântecului și dansului româno-vlah 2017, “Tradiții românești vii”, organizat în regiunea Vidin de Asociația Vlahilor din Bulgaria, condusă de Plamka Radoslavova. În cadrul festivalului, români din Bulgaria, Serbia și România au prezentat tradițiile, obiceiurile, dansurile și cântecele românești specifice regiunilor din care fac parte.

În contextul vizitei, a avut loc o întrevedere cu autoritățile locale din Vidin, în cadrul căreia părțile au discutat modalități de promovare și păstrare a patrimoniului cultural și lingvistic specific celor două comunități etnice.

De asemenea, ministrul pentru Românii de Pretutindeni a vizitat Biserica Românească Ortodoxă “Sfânta Treime din Sofia”. Construită în 1904, Biserica face parte din patrimoniul cultural și spiritual al orașului Sofia. În continuarea vizitei, demnitarul a avut o întrevedere cu liderul Asociației Aromânilor din Sofia, unde au fost abordate modalități de cooperare și sprijinire a activității culturale a asociației.

Ministrul Andreea Păstîrnac s-a întâlnit cu elevii și profesorii de la Liceul românesc “Mihai Eminescu” din Sofia, precum și cu reprezentanți ai Ministerului Educației și științei din Republica Bulgaria.

În cadrul întrevederii, au fost discutate proiecte referitoare la educația în limbile română și bulgară și schimburi de bune practici privind programele pentru diaspora, partea bulgară prezentând și principalele elemente ale noii Legi a educației. Totodată, au fost evidențiate posibilitățile de cooperare pentru schimburi de tineri și înfrățiri între școli și licee și proiectul recent lansat de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, “Descoperă și cunoaște România”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *