Alexandra Pirici reprezinta Romania la Manifesta 10 – Bienala Europeana de Arta Contemporana de la Sankt-Petersburg

alexandrapirici_mediumArtista Alexandra Pirici va reprezenta Romania la Manifesta 10 – Bienala Europeana de Arta Contemporana, care va avea loc la Sankt-Petersburg in perioada 28 iunie – 31 octombrie 2014.

Participarea Alexandrei Pirici la Manifesta 10 este sprijinita de Institutul Cultural Roman. Prima dintre cele sase reprezentatii ale artistei din Romania va avea loc sambata, 28 iunie, in ziua deschiderii bienalei, langa statuia Calaretul de bronz din Piata Senatului.

Curatorul celei de-a zecea editii Manifesta este profesorul Kasper König, directorul Muzeului Ludwig din Köln. Precedentele editii ale Manifesta au avut loc la Rotterdam, Luxemburg, Ljubliana, Frankfurt, Donostia-San Sebastian, Nicosia, Trentino-Alto Dige, Murcia si Cartagena (Spania), Genk si Limburg, Belgia. Definita ca o „bienala de cercetare“, Bienala europeana de arta contemporana Manifesta, ajunsa la cea de a zecea editie, va cuprinde o serie de spectacole si evenimente la Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg si in mai multe spatii din oras. „Manifesta isi are originea in perioada post-comunista, in anii 1990, si a fost initiata cu scopul de a echilibra deficitul de informatii intre Est si Vest, Nord si Sud, din convingerea ca arta joaca un rol vital in a ne ajuta sa ne intelegem mai bine locul in aceasta lume complexa“ spune directorul Manifesta 10, Hedwig Fijen. 50 de artisti contemporani au inceput sa instaleze opere de arta la Muzeul Ermitaj si in alte locuri din oras, iar peste 1.500 de jurnalisti si artisti profesionisti au confirmat participarea la zilele din deschiderea acestei editii.

Alexandra Pirici (n. 1982), licentiata in coregrafie si artele spectacolului, este o artista polivalenta a carei creatie acopera si alatura medii si domenii diverse: performance, dans, film, muzica, interventii in spatiul public. Lucrarile ei au fost prezentate la Balkan Dance Platform, Bucharest Biennale, Teatromania – Roma, Tanzquartier Viena, Kanuti Gilde Saal –Tallinn, Museul National de Arta si Muzeul National de Arta Contemporana de la Bucuresti, Nottdance Festival in Marea Britanie, Kunstmule – Germania, Bienala de la Venetia, etc. Printre artistii cu care a colaborat se numara Florin Fieroiu, Dan Perjovschi, Eduard Gabia, Joe Alegado, Farid Fairuz, Manuel Pelmus. Spectacolele sculpturale precum cel prezentat de Alexandra Pirici la Manifesta 10 recontextualizeaza monumentele si le estompeaza incarcatura istorica, aducandu-le la scara umana.

sursa: ICR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *