10,8% creștere a numărului de candidați români pentru studii la universități din Marea Britanie

Steps-600x400Instituții de învățământ de elită din Marea Britanie, Olanda, Franța, Elveția, Germania, Spania, Grecia, vor vizita orașul București pentru târgul World Education în acest weekend.

‘Numărul candidaților din România care doresc să studieze în Marea Britanie a crescut cu 10,8%, a comunicat Svetlan Danev de la compania de consultanță educațională IntegralEdu, organizator al târgului internațional World Education, care se va desfășura pe 22 și 23 Februarie la Hotel Athenee Palace Hilton din București, între orele 10:00-17:00. Conform datelor furnizate de sistemul centralizat pentru admitere din Marea Britanie UCAS, pentru noul an universitar 2014-2015, au fost depuse 2340 de dosare de admitere de către candidații din România, ceea ce reprezintă o creștere față de anul 2013, când numărul candidaților a fost de 2110’.

Cu acest rezultat, România își păstrează poziția în top 10 țări care trimit cei mai mulți studenți în Marea Britanie, ca procent din populația totală, alături de Germania, Franța și Italia. În opinia sa, interesul pentru studiile în Marea Britanie rămâne ridicat în ciuda creșterii taxelor, datorită oportunităților de acordare de credite pentru întreaga taxă de școlarizare, pentru programele de licentă, studenților din tările Uniunii Europene. El a comentat că știrile din presa britanică, cu privire la încetarea subvențiilor și împrumuturilor pentru români, nu afectează în nici un fel studenții admiși în ultimii trei ani sau cei care vor studia în Marea Britanie în viitor.

În cadrul târgului vor fi deschise centre de consultanță și de începere a procesului de admitere pentru Danemarca și Olanda, țări pentru care termenele limită de aplicare sunt foarte aproape. O a doua șansă de admitere pentru tinerii români va fi oferită de universitățile de top din Marea Britanie, la o lună după expirarea termenului oficial de depunere a dosarelor în Marea Britanie.

Numărul de candidați pentru Danemarca a crescut cu 76% și pentru Olanda cu 57% pentru anul universitar 2013-2014, conform cifrelor înregistrate de ‘IntegralEdu’. Motivele acestor creșteri constau în programele cu predare în limba Engleză și studiile gratuite în Danemarca și oportunitățile de admitere la un portofoliu foarte diversificat de programe în Olanda.

Pentru a ajuta candidații pentru Danemarca, târgul va oferi un nou serviciu gratuit ŤDanish Expressť, care le va permite tinerilor să parcurgă rapid pașii de înscriere și să depună dosarul de admitere înainte de termenul limită — 15 Martie.

De asemenea, un centru specializat de consultanță va asista candidații pentru studii în Franța, prin serviciul ‘Înscriere la universitate’. În acest scop, ei trebuie să pregătească foaia matricolă pentru clasele 9-11, scrisoarea de recomandare de la un profesor, scrisoarea de motivație, să aibă o copie a cărții de identitate și un certificat de limbă străină, în cazul în care solicitantul a susținut deja examenul de certificare.

Pentru prima dată în România vor fi prezente două dintre cele mai vechi și mai prestigioase universităti britanice — Kings College din Londra și Anglia Ruskin University din Cambridge, Swansea University din Țara Galilor, universitatea germană de elită Technische Universitat Chemnitz și University of Navarra din Spania, clasată de New York Times în top 50 la nivel mondial. La târg vor participa și unele dintre cele mai populare universităti britanice printre care Coventry University, University of Portsmouth, University of Greenwich, University of Salford, University of Sunderland și University of Wesminster. Pentru anul universitar 2014/2015, la aproape fiecare dintre ele, au depus dosarul de admitere peste 50 de studenți români, iar numărul de candidați români pentru Coventry University depășește 70.

Toate universitățile participante la eveniment vor prezenta noile programe de studiu și ofertele de burse pentru studenți și masteranzi. Tipul burselor variază între sume de 1000 și 1500 de lire sterline pe an pentru cei cu venituri mici, până la acoperirea completă a taxelor de școlarizare pentru cei cu note excelente. Cei care doresc să se înscrie la un program de master specializat pot discuta cu KIC InnoEnergy, care combină cele mai bune programe de studiu în domeniul ingineriei energetice cu competențe de bază în antreprenoriat și programul UE — Centrul Regional de Mediu din România, care acoperă costurile de trai și studiu pentru cei înscrisi la masterat în universități europene de elită, în domeniul resurselor regenerabile de energie.

În cadrul târgului vor fi organizate și prezentări speciale pentru elevi și părinți, care vor furniza informații actualizate cu privire la subiecte precum pregătirea din timp pentru o admitere cu succes, redactarea unei scrisori de motivație, împrumuturi și prețuri în Marea Britanie, condiții de admitere în Danemarca și Olanda.

Informații complete despre programul târgului pot fi găsite pe site-ul evenimentului www.worldeducation.ro, unde se poate face și înregistrarea pentru participarea la seminarii și consultațiile gratuite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *